Kristina Fogelklou: ”Välfärdsteknologi när den är som bäst”
Som enhetschef inom hemtjänsten hade Kristina Fogelklou velat ha läkemedelsrobotar i verksamheten för att underlätta planeringen. I dag är hon Evondos kundansvariga projektledare i södra Sverige, med sin bas i Göteborg. ”Ju mer jag lär mig om roboten, desto mer befästs min uppfattning om vilken potentiell nytta den kan göra inom hela vård- och omsorgssektorn”, säger hon.
Som projektledare är Kristinas roll att hjälpa kunder i uppstartsfasen och utbilda användare så att de får en trygg ingång till Evondos. Hon stöttar också befintliga kunder med regelbundna avstämningar.
Varför valde du Evondos?
– Jag har min bakgrund inom äldreomsorg och har främst arbetat som enhetschef inom hemtjänst under många år, men även som vårdbiträde när jag var yngre och en kort tid som verksamhetsutvecklare. För drygt fyra år sedan lämnade jag den kommunala sektorn och började arbeta på ett IT-bolag med digital hemtjänstplanering och i somras fick jag ögonen på den här tjänsten som lät väldigt spännande.
– Det som väckte min nyfikenhet och som fick mig att söka tjänsten, var själva läkemedelsroboten och den nytta jag såg direkt att den skulle kunna göra för hemtjänstens dagliga planering, och även för vårdtagarens möjlighet till ökad självständighet.
Berätta mer om vilka fördelar du såg med roboten?
– När jag själv arbetade som enhetschef i hemtjänsten brottades jag mycket med ojämn arbetsbelastning över dagen, medicinska avvikelser och brist på vikarier. Jag visste ju att det skulle räcka att bara ersätta några av de tidskritiska besöken på mornarna och kvällarna för att underlätta hela dagsplaneringen.
– Ju mer jag lär mig om roboten, desto mer befästs min uppfattning om vilken potentiell nytta den faktiskt kan göra inom hela vård- och omsorgssektorn, speciellt i den tid vi lever i just nu då vi måste minimera antalet fysiska besök hos våra äldre.
Vad tycker du bäst om med ditt arbete?
– Utvecklingen av välfärdsteknologi och smarta lösningar spelar ju en oerhört viktig roll både nu och framöver och det känns fantastiskt värdefullt att få vara en del av den resan. Det är också väldigt roligt att vara ute och träffa våra kunder! För övrigt är det den stora variationen av arbetsuppgifter och att ingen dag riktigt är den andra lik, som jag tycker väldigt mycket om.
Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?
– Dagarna ser väldigt olika ut, som sagt, men det kan handla om projektplanering för uppstart, avstämningsmöten med kund, inbokning och förberedelser av utbildningar, eller hålla utbildning ute hos kund eller virtuellt. Det kan också vara att bistå kunder med informationsmaterial, vara behjälplig med supportärenden som inkommit eller vara ett stöd när kunderna själva håller interna utbildningar.
Vad skulle du vilja hälsa till våra kunder?
– Jag ser verkligen fram emot vår gemensamma resa framåt och hoppas vi kan ses snart, på riktigt!