Hoppa över navigering

Alvesta plogade väg för digitaliseringen

Kundberättelser, Uppdateringar | 06.10.2021

Landsbygdskommunen Alvesta var tidig med att införa Evondos i hemsjukvården. Arnold Lennartsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen, har många lärdomar att dela med sig av till sina kollegor.
– Det gäller att bereda marken innan man sår, säger han.


Det är inte helt enkelt att vara först. Det märkte Arnold och hans kollegor i Alvesta när de redan för fem år sedan upphandlade tio läkemedelsrobotar från Evondos. De hade hört talas om tjänsten på Vitalismässan och lobbat in det i kommunen. Utmaningarna låg framför allt i den interna förankringen och ansvarsfördelningen. Efter en stapplande start och några omtag har de nu hittat en modell som fungerar riktigt bra.

– För fem år sedan fanns det så få referenskommuner. Nu när flera av våra grannkommuner börjar med Evondos delar jag med mig av våra rutiner. De behöver inte göra samma misstag som vi gjorde. De får göra sina egna, säger Arnold Lennartsson.

Omsorgspersonalen viktigast
Ett betydelsefullt steg var att flytta över ansvaret från sjuksköterskorna till verksamhetscheferna och omsorgspersonalen. Särskilt de senare måste förstå syftet med läkemedelsrobotarna, få relevant utbildning och mandat att hantera dem, menar Arnold. En enda negativ kommentar från personal kan leda till att patienten inte vill ha apparaten.

– Det viktigaste budskapet är att läkemedelsroboten inte innebär att omsorgstagaren slutar få besök. Det här är en tjänst för personer som äter flera medicindoser per dag och den garanterar att du får dina mediciner i tid. Personalen sparar in några stressiga turer och kan fokusera på att ge dig annan typ av vård och omsorg.

Föreläser på hembygdsföreningar
– Ju hårdare jordmån det är, desto mer får man gräva och kratta, konstaterar Arnold.

I dag kan Alvesta skörda frukterna av arbetet. Tidsbesparingarna i en avlång glesbygdskommun är betydande och nu har kommunen utökat antalet läkemedelsrobotar till 27.

På kuppen har Arnold Lennartson blivit lite av en missionär för digitaliseringen. Han har föreläst för branschkollegor på konferens, men också för pensionärer på hembygdsföreningar. I mötet med en teknikskeptisk publik brukar Arnold inleda med att fråga hur många som använder mobiltelefon, vilket ju de flesta gör. ”Så bra, då är ni ju redan en del av digitaliseringen!” säger han då, vilket ofta kan bli en ögonöppnare för publiken.


Dela artikeln