En nyckel till ett självständigare liv
Allt fler kommuner börjar använda Evondos inom socialpsykiatrin. En av dem är Kils kommun i Värmland.
– Våra patienter vill gärna sköta sig själva och slippa vara låsta vid hemmet en viss tid. Det här hjälper dem att bli mer självständiga, säger sjuksköterskan Lise-Lotte Svensson.
Hon arbetar sedan 2016 som patientansvarig sjuksköterska inom LSS/socialpsykiatri. Där ansvarar hon för ett särskilt boende med inriktning psykiatri, dels för en arbetsgrupp som ger boendestöd i hemmen samt ett flertal arbetsgrupper inom personlig assistans.
Evondos är en uppskattad tjänst hos både patienter och personal:
– I stället för att medicintilldelningen sker dagligen, kommer någon var fjortonde dag och fyller på apparaten, det är stor skillnad, säger hon.
Evondos är en uppskattad tjänst hos både patienter och personal:
– I stället för att medicintilldelningen sker dagligen, kommer någon var fjortonde dag och fyller på apparaten, det är stor skillnad, säger hon.
Patienternas självständighet är den största vinsten, menar hon, men det finns också andra fördelar:
– Vi har en patient som tycker att läkemedelsroboten är trevlig att prata med. Hon kallar den för Anders. Rent medicinskt skapar läkemedelsgivaren ett bättre intag, vilket märks på patienternas mående. I stället för att få i sig kvällens ångesttablett redan vid klocka 16, blir det vid exakt rätt tid.
Har du några råd till andra kommuner som ska införa tjänsten eller som är i början av sin resa?
– Att man gör en inventering och ser vilka som kan vara behjälpta av läkemedelsgivaren, så att man kommer i gång och får ut apparaterna så snart som möjlig. Man ska inte vara rädd för att prova, det är fler som klarar av att hantera apparaten än man först tror. Sedan är det förstås viktigt hur man pratar om tjänsten, att man promotar läkemedelsgivarna genom att fokusera på nyttan av dem, inte tekniken i sig. Viktigt är också att satsa på utbildningen och få med baspersonalen på tåget.
Vilka utmaningar har ni upplevt med tjänsten?
– Vi har utmaningar kopplade till personalomsättningen. Några har gått utbildningen, men i vår behöver vi ha mer utbildning för de nya sköterskorna som kommer. Man vill inte vara låst vid att bara en person kan fylla på läkemedelsgivaren.
Tekniken är en sak, hur har du upplevt kontakten med Evondos projektledare och supportdelen av tjänsten?
– Den är jättebra, jag har aldrig upplevt några problem. Det är bara att lyfta luren om vi har några funderingar.