Hoppa över navigering

Evondos i vardagen – 200 000 läkemedelsdoser utdelade i Umeå

Kundberättelser | 07.09.2021
Att investera i välfärdsteknik är att möta framtiden med öppna ögon. Det menar enhetscheferna Mia Tegström och Malin Björnerbäck i Umeå, båda ansvariga för varsin grupp av sjuksköterskor hemsjukvården. Sedan starten 2018 har Umeås läkemedelsrobotar gett ut 200 000 medicindoser.

–  Här i Västerbotten får vi betydligt fler äldre inom en snar framtid, samtidigt som vi inte blir fler arbetsföra inom vården. Det är ett glapp och det betyder att vi måste ändra arbetssätt, konstaterar enhetschefen Mia Tegström.

Att utveckla verksamheten med nya digitala lösningar är därför självklart, men inte helt lätt till en början.

– Utmaningen är att få alla med sig på tåget. Det finns alltid de som tycker det är kul och de som tycker det är skrämmande, säger hon.

– Ett tips är att ha nyckelpersoner i verksamheterna som ges möjlighet att bli extra bra på att hantera läkemedelsrobotarna. Då kan de hjälpa till i teamet och svara på frågor, säger Malin Björnerbäck, också hon enhetschef på Umeå kommun.

Det gäller att aldrig sluta diskutera, utbilda och hålla kunskapen vid liv. Både patientgrupperna och personalgrupperna förändras. Då är det också nödvändigt med en god support.

– Det är ett bra samarbete med Evondos – vi får snabb hjälp av dem när vi behöver, säger Malin Björnerbäck.

Sedan 2018 har Umeå successivt ökat upp antalet läkemedelsrobotar. I dag är de strax över hundra stycken och en självklar och värdefull del av vardagen i hemsjukvården:

– Det handlar om att stötta personer så att de kan ta sina läkemedel själva så länge det går. Vi ser att de allra flesta av våra patienter är jättenöjda, säger Mia Tegström.

 

Dela artikeln