Hoppa över navigering

Halmstad växlar upp samarbetet med Evondos

Kundberättelser | 06.05.2021

Elva läkemedelsrobotar ska bli trettio. Det står klart efter hemvårdsnämndens beslut i Halmstad i slutet på mars. Utvecklingsledaren Halil Rrukiqi och sjuksköterskan Joakim Bengtsson är nöjda med utfallet.

– Vi är helt överens med verksamhetscheferna och nämnden om att detta är teknik som kommer att underlätta för våra patienter så att de blir mer självständiga. Efter årsskiftet ser vi fram emot att implementera skarpt i hela kommunen, berättar Halil Rrukiqi, utvecklingsledare inom IT på Halmstads kommun. 

Gemensam upphandling

Upphandlingen av tjänsten har man gjort tillsammans med flera andra halländska kommuner. I Halmstad började man i höstas med att införa elva läkemedelsrobotar hos lika många patienter. Nu ökar man upp till trettio, vilket sjuksköterskan Joacim Bengtsson uppskattar:

– Man behöver ett visst antal läkemedelsrobotar för att personalen ska hålla kunskapen vid liv. Och det är bra om alla hemtjänstgrupperna vet hur det funkar. 

Välkommet hjälpmedel

Joakim Bengtsson berättar att enstaka patienter avböjde när införandet började i höstas, men att de flesta såg läkemedelsroboten som ett välkommet hjälpmedel för ökad självständighet. Hemtjänstens medarbetare var också nöjda.

– Baspersonalen är jättepositiva och villiga att jobba med Evondos. Det ger större flexibilitet i arbetet. Patienten får sin Madopark (en vanlig parkinsonmedicin) prick klockan åtta och personalen kan komma klockan nio för att utföra andra uppgifter.

Rimlig arbetsbelastning

Hemvårdsnämnden beslutade i slutet av mars att det inledande pilotprojektet på grund av pandemin förlängs till årsskiftet. Ambitionen är att därefter permanenta satsningen och bredda den till hela kommunen, berättar Halil Rrukiqi. Med fler läkemedelsrobotar i bruk kommer även tidsvinsterna att bli tydligare, menar han.

– Vi ser redan att kunderna är jättenöjda och att de tar sina mediciner punktligt. Nu hoppas att vi att hemtjänsten ska börja känna av fördelarna med Evondos. Vi är inte ute efter ekonomisk vinst, utan en rimligare arbetsbelastning.

Dela artikeln

Mer om detta ämne

Individuellt anpassad Parkinsons-vård med hjälp av artificiell intelligens

Pressmeddelande | 16.03.2021

Evondos satsar mer än någonsin på vidareutveckling av processer och lösningar. Ett aktuellt exempel är AICCELERATE, under ledning av Helsingfors universitetssjukhus. Målet är att skapa medicinska verktyg som med hjälp av artificiell intelligens anpassas till sjukhusmiljöns och patienternas olika behov.

Evondos med på Financial Times lista över Europas snabbast växande företag

Pressmeddelande | 02.03.2021

Den världsledande affärstidningen Financial Times har med medicinteknikföretaget Evondos på sin lista över Europas snabbast växande företag. Listan publiceras årligen i samarbete med undersökningsföretaget Statista Research.

Evondos växlar upp produktionen – anläggningen i Finland dubblerades i år

Pressmeddelande | 21.11.2020

Till skillnad från många andra maskintillverkare producerar Evondos alla produkter på hemmaplan i Norden. Bättre kontroll på produktionskedjan är en av orsakerna, den andra är säkerhet och trivsel. Under hösten har anläggningen utökats väsentligt i Salo i södra Finland.