Hoppa över navigering

Har flest robotar i landet – minskar stressen och ökar självbestämmandet

Kundberättelser, Uppdateringar | 14.09.2022

Karlstad är den kommun i Sverige som har flest Evondosrobotar utplacerade. Och både personal och patienter är nöjda.

– Vi är en kommun med både innerstad och landsbygd. Det innebär att vissa resor som vår personal fick göra tidigare för att lämna ut medicin, tog 45 minuter enkel väg. När vi började med Evondos såg vi snabbt stora vinster med mindre stress för personalen och ökat självbestämmande för kunden, säger Selene Edqvist, digitaliseringssamordnare.

År 2017 gick Karlstads kommun med i interregprojektet Support quality of life tillsammans med flera andra svenska och norska kommuner. Projektet handlade om att bygga upp välfärdsteknik och olika digitala tjänster, och i den vevan inledde Karlstad ett samarbete med Evondos och tog in deras läkemedelsrobotar. I dag har man runt 120 robotar utplacerade i kommunen, såväl inom hemtjänsten som inom socialpsykiatrin, funktionsstöd och på trygghetsboenden.

– Det fungerade bra, men vi fick inte riktigt spridning på robotarna till en början. De som var ansvariga för robotarna hade andra uppgifter och hann inte med, säger Cecilia Edqvist, digitaliseringssamordnare.

Kommunen genomförde en organisationsförändring – som fortfarande pågår – och nu har ansvaret för robotarna flyttats från sjuksköterskorna till gruppen som jobbar med välfärdsteknik.

– Arbetsbelastningen är inte lika hög på sjuksköterskorna längre. Det är nu omsorgspersonal som tar den första kontakten med en eventuellt ny kund när det gäller läkemedelsrobot. De informerar och pratar om hur det fungerar och sedan får sjuksköterskorna ta hand om själva läkemedelsbedömningen. Därefter är det vi som lägger in kunden i distansvårdssystemet och ser till att roboten kommer till rätt person, säger ­Selene Edqvist.

– Ja, nyligen var det en ny kund som ville ha en robot. Inom en och en halv timme var roboten laddad och klar och levererad till kund. Vi har hittat effektiva vägar att jobba, säger Cecilia Edqvist och skrattar.

De tycker att både robotarna och supporten från Evondos har fungerat väldigt väl.

– De har varit väldigt hjälpsamma. Personalen kan ringa supporten om de är ute hos en kund och få hjälp direkt, både via telefon och mejl. Det är tryggt att ha, säger Cecilia Edqvist.

Utöver att personalen har varit positivt inställda och sett stora möjligheter i välfärdstekniken, har även kunderna varit nöjda.

– Många beskriver att de vill klara sig själva. De tycker att de har tagit sina mediciner i 30 år och att de vill fortsätta göra det – men att de känner att det är bra med en påminnelse från roboten då och då. Dessutom kan de som vill gå runt i morgonrock fram till elva på förmiddagen. De behöver inte anpassa sig efter att en personal ska komma och ge dem medicin klockan åtta på morgonen, säger Selene Edqvist.

– Ja, vi märker att robotarna lindrar stressen hos personalen både i innerstan och på landsbygden. De slipper köra långa sträckor utanför stan flera gånger per dag och behöver inte stressa mellan många möten inne i centrum. Gruppledarna märker också att det blir enklare att planera – de kan anpassa sina övriga besök så att det passar både arbetsgruppen och kunden bättre, säger Cecilia Edqvist.

Både Cecilia och Selene menar att det är viktigt att ha med sig chefen på tåget. Att chefen förstår värdet av tekniken och kan skapa bra team.

– Man får testa sig fram lite. Vi gjorde inte så stora förändringar i början, men alla var positiva och peppade. Så småningom hittar man arbetssätt som funkar bra, både för patienterna och kollegorna, säger Cecilia Edqvist.

 

Dela artikeln