Hoppa över navigering

Införde läkemedelsrobotar – högre livskvalitet och mindre stress

Kundberättelser | 01.11.2022

Efter lite drygt två månader med Evondos läkemedelsrobotar har Kramfors kommun kunnat korta kvällspassen för hemtjänstens personal – till personalens stora lycka.

– Vi ser otroligt många fördelar för arbetsgruppen, men viktigast av allt är att våra brukare har fått ett nytt liv, säger Malin Nordlöf, enhetschef inom hemtjänsten i Kramfors.

I flera år har hemtjänstpersonalen i Kramfors velat ha läkemedelsrobotar, men pandemin satte käppar i hjulen. Nu i september 2022 tog kommunen in robotar från Evondos och drygt tio stycken har placerats ut hos brukare.

– Vi valde att låta min hemtjänstgrupp testa robotarna först. Testet ska utvärderas och sedan gör vi ett breddinförande, säger Malin Nordlöf.

Anledningen till att just Malins hemtjänstområde valdes var att det området är stort geografiskt med långa resvägar.

– Det är inte ovanligt med en restid på 40 minuter enkel väg. Tack vare robotarna sparar vi väldigt mycket tid i bil, men också miljö, säger Camilla Westin, sjuksköterska inom hemtjänsten,

Hon upplever att brukarna har fått en betydligt bättre livskvalitet efter att robotarna infördes. Även de brukare som hemtjänsten var tveksamma till att dela ut en robot till, tar i dag sina mediciner från roboten med stolthet.

– Många har också gett roboten ett eget namn – det är faktiskt jätteroligt, säger Camilla Westin.

I och med att brukaren kan ta sin medicin själv i lugn ro, styr de mer över sin egen tid. De kan kliva upp på morgonen, ta sin medicin från roboten och sedan krypa tillbaka ned i sängen igen.

– Den generation som kommer behöva hjälp framöver har levt på ett annorlunda sätt än man gjorde tidigare. I dag vill man fräscha till sig – klä sig, fixa håret och sminka sig – innan personalen kommer, och då måste man kliva upp tidigt. Med en läkemedelsrobot får brukaren ha sin morgon i lugn och ro, säger Malin Nordlöf.

Då de fysiska läkemedelsbesöken minskar i antal får personalen mer tid för medmänsklig vård – och besöken går att skräddarsy över dagen.

– De flesta ska ta sin medicin tidig morgon och på kvällen och utan robotar blir det väldigt hektiskt. Alla kan helt enkelt inte få hjälp samtidigt och det skapar så klart en stress, säger Camilla Westin.

– Ja, robotarna möjliggör helt enkelt en bättre kvalitet på besöken hos brukarna. Personalen har mer tid och det blir ett större lugn. Man vet ju själv hur det är att få besök av någon som är stressad, att det känns som att den är på väg ut redan innan den klivit innanför dörren. Det är ingen rolig känsla, speciellt om man är i en beroendeställning, säger Malin Nordlöf.

När stressen minskar går det också att lägga mer avancerade uppgifter på den personal som är tillgänglig – såromläggningar, sondmatning och hantering av katetrar med mera.

– Sådana uppgifter blir stressmoment om annat ska göras samtidigt, men nu har vi skapat mer tidsutrymme, säger Camilla Westin.

Arbetsgruppen i Lugnvik har hela tiden varit positiv till införandet av läkemedelsrobotar. De flesta inser problematiken som alla kommuner står inför – en allt äldre befolkning och tydliga rekryteringsproblem till vården – och att tekniken kan lösa många av problemen.

– Till exempel brukar vi ha svårt att rekrytera sommarvikarier och av de vi anställer är det få som har behörighet att dela ut medicin. Det innebär att den ordinarie personalen ändå måste stressa runt bland brukarna för att ge medicin, för de är de enda som får göra det. Men när brukarna har läkemedelsrobotar kan vilken vikarie som helst göra besöken, vilket underlättar bemanningen otroligt, säger Malin Nordlöf.

Inom hemtjänsten i Kramfors läggs schemat var fjärde vecka. Här har man sett att när topparna på morgon och kväll har försvunnit så blir schemat mer jämnt. Därför har man kunnat korta ned kvällspassen med en kvart per person, vilket personalen velat väldigt länge.

– De jobbar till klockan 22 och då är en kvart rätt mycket – det är ännu en av fördelarna med läkemedelsrobotarna. Vi har även pratat om morgnarna. Alla kanske inte behöver börja klockan sju? säger Malin Nordlöf.

Kramfors var tidigt ute med välfärdsteknik inom hemtjänsten. Det var länge sedan de slutade med papper och penna och istället började rapportera direkt in i datasystemet med mobilen. De har digitala lås till brukarna som personalen kan låsa upp med sin mobiltelefon, trygghetsbesöken har ersatts av trygghetskameror och brukarna har mobila trygghetslarm som de kan ta med sig till affären eller vid andra aktiviteter.

– Vi är vana att arbeta med ny teknik, så därför tror jag att införandet av läkemedelsrobotar gick så smidigt, säger Camilla Westin.

Hon tillägger:
– Sedan har hemtjänstpersonalen förklarat på ett bra sätt för brukarna hur robotarna fungerar och vad det innebär, vilket de verkligen ska ha en eloge för.

Tanken är att Evondos läkemedelsrobotar ska införas även i de övriga hemtjänstgrupperna i Kramfors.

– Hos oss ska vi inom kort ha fått ut totalt 15 robotar och målet är att de övriga grupperna ska påbörja arbetet efter årsskiftet. Vi är verkligen glada över den här satsningen – vi märker vilket självbestämmande det innebär för våra brukare och hur mycket roligare jobbet blir för våra anställda, säger Malin Nordlöf.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Dela artikeln