Hoppa över navigering

Lyckad satsning på robotar – alla ska få erbjudandet

Kundberättelser, Uppdateringar | 22.06.2022
Den lilla kommunen Svalöv i Skåne skaffade sin första läkemedelsrobot 2019. I dag har rutinerna ändrats och många fler brukare ska gynnas av välfärdstekniken.
– Alla som har hjälp med överlämnandet av läkemedel ska få erbjudandet om en robot. Vi märker hur robotarna förbättrar patientens självständighet och självbestämmande – det vill vi ge till fler, säger Evalin Hansen, undersköterska med specialisering inom välfärdsteknik.

I Svalöv har man gått från klarhet till klarhet. Implementeringen av Evondos läkemedelsrobotar har flutit på bra och både personal och brukare är väldigt nöjda.

– Vi använder robotarna inom hemtjänsten och där är det rätt blandat vilka som har robot. En av brukarna är sjuk och hans fru arbetar fortfarande, så hon känner sig trygg med att han har en robot så han tar sin medicin. Och tar han den inte går ett larm till hemsjukvården. En annan brukare vill inte ha hemtjänsten springandes hemma, så vi kommer bara dit var fjortonde dag och fyller på roboten, säger Evalin Hansen.

När Svalöv bestämde sig för Evondos valde de att börja smått med en enda brukare. Och när både brukaren och personalen kände sig trygga och nöjda implementerade man robotar hos fler.

– Alla tyckte det var jättepositivt och roligt – alla var på hugget och drivande. Även vårdtagarna tyckte att det var spännande och häftigt, säger Evalin Hansen, som också varit med och utbildat personalen i robotarna.

I dag har kommunen 13 robotar ute hos patienter, men fler ska det bli.

– Vi har nyligen reviderat vår rutin, så det här arbetssättet är rätt nytt. Istället för att teamet hittar en lämplig kandidat och kommer med ett erbjudande, ska nu alla brukare som har hjälp med överlämnade av läkemedel få ett erbjudande om robot, säger Camilla Kindahl, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Hon fortsätter:

– Vi ska så klart inte tvinga någon, vill man inte ha en robot så behöver man inte.

Tanken med att implementera fler robotar är inte att minska antalet besök. Istället är ambitionen att öka brukarens självbestämmande.

– Införandet av robotar skapar flexibilitet och gör att vi kan lägga besöken på andra tider – tider då vi har bättre med utrymme och kan sitta ned och prata. Vi ser vinsterna av robotarna hos framför allt den enskilde brukaren, men också i vår organisation. Avvikelserna är betydligt färre och vi slipper lägga tid på att utreda avvikelser och vidta åtgärder, säger Camilla Kindahl.

Tanken är att ytterligare 14 robotar ska vara ute hos brukare innan sommaren.

– Vi är jättenöjda. Då vi har stött på problem har vi tagit kontakt med Evondos kundtjänst och det har fungerat toppen. Jag tror också att det kan vara en fördel för oss att vi är en sådan liten kommun – vi har en ständig dialog och finns alltid tillgängliga för varandra. Även politiken är väldigt insatt och positiv till arbetet med välfärdsteknik – det är prioriterat, säger Camilla Kindahl.

– Man blir verkligen glad när man ser vilken skillnad en robot kan göra för en människa. De slipper ställa väckare och stiga upp och klä sig för att vi ska komma och ge medicin. Nu kan de lösa det på egen hand. Självbestämmande och självständighet är viktiga delar i det här, säger Evalin Hansen.

Dela artikeln