Mindre tjat och mer självständighet
Att införa Evondos inom LSS och gruppboenden är en god idé. Det tycker sjuksköterskorna Jeny Eklund Hernandez och Christina Bengtsson i Falköping efter att ha arbetat med läkemedelsrobotarna i ett år.
-Våra patienter strävar efter att vara självständiga. Man vill känna sig vuxen och kunna ta hand om sig själv. Och det kan man göra med en läkemedelsrobot, säger Jeny. Till en början var hon faktiskt rejält skeptisk.
"Medicinrobot, vad är det?" Men snart blev känslan en annan.
- Vi gick en utbildning och påbörjade sedan införandet hos tre personer på våra gruppboenden. En av dessa var väldigt tveksam, eftersom det var ett brott mot rutinerna. Men det fungerade hur bra som helst, vilket blev en ögonöppnare för oss, berättar Jeny.
Förbättrad relation
Efter det har ryktet börjat gå bland de boende och nu vill fler ha en läkemedelsrobot i sin egen lägenhet.
- Relationen mellan personalen och patienterna har blivit mycket bättre. Det behövs betydligt mindre tjat om medicinerna, konstaterar Christina.
Hon berättar om en patient som på grund av sin ångestproblematik hade svårt att komma upp på morgonen. Varje dag bankade personalen på dörren, men ibland orkade inte personen kliva upp förrän sent på eftermiddagen.
- Den här personen tar nu sin morgonmedicin i tid varje dag. Det är en jätteförbättring, säger hon.
"Medicin-Erik"
Sjuksköterskorna gläder sig också åt att patienterna känner förtroende för sina medicinrobotar. En person har kärleksfullt börjat prata om sin robot som "Medicin-Erik". Både Jeny och Christina tycker att fler kommuner borde satsa på Evondos inom LSS-vården. Tjänsten passar människor i alla åldrar, i Falköping arbetar man i åldersspannet 20 till 70 år.
- Uppmuntra fler patienter att våga prova även om de först inte tycker att det är värt ett försök, säger Jeny. Det är många som kan vara lite trötta på personalen och deras "tjat". Det här ger en bättre start på dagen.
Jeny Eklund Hernandez Christina Bengtsson