Hoppa över navigering

Efter robotinförandet – ökad tid för social omsorg

Kundberättelser, Uppdateringar | 31.03.2022

Nöjda patienter och nöjd personal. Det är resultatet efter närmare två år med Evondos läkemedelsrobotar i Uddevalla kommun. Nu ska ytterligare 20 robotar placeras ut.

– Personalen får mer tid över till social omsorg och patienterna blir med självständiga. En win-win! säger Ludvig Olsson, välfärdsteknikinstallatör på Uddevalla kommun.



Uddevalla har haft läkemedelsrobotar i drygt ett och ett halvt år. De började med en testpilot på tio robotar, men snabbt ökades antalet robotar till 30. I dagsläget pågår ännu en upphandling för att utöka antalet robotar ytterligare.

– Arbetet med införandet har gått väldigt bra. Vi var många med i projektet, men alla tilldelades en tydlig roll och alla kunde bidra med en liten del i ett stort arbete. Allt var väl iordninggjort, säger Ludvig Olsson.

De tveksamheter som till en början fanns hos några i personalen ebbade snart ut.

– De fick testa att ladda roboten med mediciner och se hur enkelt det är. De insåg också att de skulle spara mycket tid, få fler sociala stunder med patienterna samt att planeringen skulle bli enklare. Dessutom blir patienterna mycket mer självständiga och behöver inte anpassa sitt liv efter hemtjänstens schema, säger Ludvig Olsson.

Läkemedelsrobotarna används i dag inom äldreomsorgen, hos personer som bor i ordinarie boende. Vid två tillfällen har kommunen åkt ut till flera av patienterna för att undersöka vad de tycker om sina robotar.

– Vid första intervjutillfället, just efter att robotarna införts, hade de äldre svårt att svara på vad det skulle innebära för deras medicinhantering. Men efter några månader åkte vi ut igen – och då var alla översvallande positiva. På ett ställe bor det tre äldre män tillsammans och de nästan slogs om att få berätta hur glada de var. De hade till och med tagit med sig kompisar hem för att visa upp roboten, säger Ludvig Olsson och skrattar.

Han tillägger:
– En av kvinnorna vi intervjuade berättade att hon brukar kalla sin robot för Erik. Hon tycker så mycket om sin Erik.

Ludvig Olsson ansvarar, tillsammans med ett par kollegor, för att utbilda personalen i hur de ska hantera robotarna. Han deltar på arbetsplatsträffar och visar upp roboten där, men oftast tar han demoroboten under armen och åker ut till hemtjänstlokalerna och träffar en mindre grupp människor.

– Det är tidseffektivt med större möten, men samtidigt är det bra om alla får klämma och känna på roboten och testa att fylla på den med medicin. Om man åker ut till personalens egen lokal får de en känsla av trygghet och vågar ställa alla sina frågor. Det blir personligt och alla kan ta en närmare titt på demoroboten. Jag tycker att det har fungerat väldigt bra, säger Ludvig Olsson.

Han berättar att han även har börjat utbilda personal på de privata hemtjänstbolagen.

– De vill också lära sig maskinerna så att även deras brukare kan ta del av dem. Det är jättekul. Läkemedelsrobotarna har verkligen hållit vad de lovat, säger Ludvig Olsson.

Dela artikeln