Hoppa över navigering

En lösning som alla vinner på

Medarbetarberättelser, Uppdateringar | 26.01.2022
Kent Öbrink trivs med jobbet som säljansvarig för Evondos i mellersta Sverige. Han gillar att prata med folk i vårdsektorn och han tror på det han säljer.– En stor fördel är att vår lösning innebär så tydliga vinster för alla parter. Det är en win-win-situation, säger han.


Kent Öbrink började som laboratorieassistent på Pharmacia för ungefär trettio år sedan. Med sina högskolepoäng i ekonomi kändes det naturligt att flytta över till marknadsavdelningen. Kent blev så småningom en eftertraktad säljare inom medtech-industrin och har haft ledande roller hos flera internationella företag.

– Till slut tröttnade jag på att sitta på flygplatser och ringde till Clarence (Jacobson, Evondos Sverigechef). I dag har jag köravstånd till alla mina kunder, vilket känns bra, även om det hittills mest blivit telefon- och skärmmöten på grund av pandemin.

Redan den första dagen på det nya jobbet började han ringa runt till potentiella kunder: Enhetschefer, masar, politiker – alla som har något att säga till om kring kommunens investeringar i välfärdsteknik.

Om det kändes svårt? Absolut inte. Kents vinnande arbetsmetod går ut på att lyssna:

– Under årens lopp har jag studerat och lärt ut det som kallas rådgivande försäljning. Det handlar om att vara ödmjuk och lyssna in vilka utmaningar och behov som finns och möta dem så gott det går. Det är så man lär sig, säger han.

– Mitt jobb underlättas också av vetskapen om att jag har engagerade projektledare som sluter upp och fortsätter jobba tillsammans med mig och kunden efter ett påskrivet kontrakt. Både jag och kunden kan lita på att det blir en smidig och trygg fortsättning.

Och så var det detta med win-win-situationen:

– Alla tjänar ju på detta. Vårdtagaren blir mer självständig i sin vardag, hon eller han kan ta sin medicin i rätt tid och blir därmed både friskare och gladare. Kommunen frigör tid som kan användas på ett bättre sätt när allt fler blir äldre och det är svårt att hitta personal. De som jobbar får en bättre tillvaro och för vår del som företag innebär affärerna att vi kan fortsätta utveckla bra teknik och tjänster som kommer till nytta i vården.

Samtidigt som Kent upplever sitt eget arbete som förhållandevis okomplicerat, har han stor respekt för komplexiteten i kommunernas upphandlingsprocesser. Men hans råd till kommunerna är enkla:

– Ta in referenser från tidigare kunder och låt företagen presentera sina tjänster ordentligt. I bedömningen är priset viktigt, men det finns flera faktorer som måste vägas in. Hur ser tjänsten runt tekniken ut, vilken support och utbildning ingår, till exempel.

En annan sak han gärna vill förmedla till svenska kommuner är vikten av att undersöka sitt patientunderlag.

– Vi har märkt att många kommuner tror att det inte finns tillräckligt många vårdtagare som fyller kriterierna för en läkemedelsrobot. Men när vi tillsammans gör en patientselektering brukar det sluta med att vi har en kölista. Ju snabbare vi får reda på behovet, ju snabbare kan vi få igång utbildningarna och sätta ut robotarna under trygga former.

Om Kent:

Uppvuxen i Kungsör och Köping (båda kundkommuner numera).

Bor med sin fru i Bälinge utanför Uppsala.

Har två söner födda 1998 och 1999.

På fritiden är det sport som gäller, bland annat golf. Gillar även att koppla av med flugfiske.

Dela artikeln