Hoppa över navigering

För en självständig tillvaro i Skellefteå

Kundberättelser, Uppdateringar | 08.11.2021

Det talas om Skellefteå överallt just nu. Nyligen skrev The Guardian en lång artikel om det klimatsmarta kulturhuset i trä och batterifabriken som byggs i närheten. Men framåtandan märks även i den kommunala omsorgen.

– Jag gillar ny teknik. Vi är öppna för lösningar som kan förbättra vårdkvaliteten, säger Reza Athari, socialtjänstens enhetschef för området Älvsbacka.

I Reza Atharis verksamhet är det inte långa avstånd och bilresor som är problemet. Hemtjänstpersonalen förflyttar sig med cykel mellan vårdtagarna.

– Däremot finns det andra vinster med medicingivarna, säger han.

Det handlar om att tillgodose vårdtagarnas behov av självständighet. Många tycker är att det är skönt att slippa flera besök om dagen. Och allra bäst fungerar tjänsten när medicingivaren sätts in redan från starten.

– Då handlar det inte om en omställning till något nytt, utan en lösning som gör att man kan klara sig bättre på egen hand ytterligare en tid. Nyligen fick vi kontakt med en person i behov av hjälp med sin medicinering. Hade vi inte kunnat erbjuda Evondos, skulle vi ha satt in fyra till fem besök per dag, berättar han.

Skellefteå kommun har arbetat med Evondos sedan 2019. I Reza Atharis enhet har implementeringen gått bra, men det finns också utmaningar. En gäller avvikelser från det normala, när patienten exempelvis åker till sommarstugan eller akut förs till lasarettet. Då gäller det att tänka till kring ansvarsfrågan, vem som hanterar larm och dospåsar. Det andra handlar om att hålla kunskaperna uppdaterade i hela arbetsgruppen.

– Det är lätt hänt att man ber kollegan som är mer bekväm med tekniken att byta dospåsarna. Efter några månader har man glömt hur man gör. Nu ska vi faktiskt få hem en träningsapparat som vi kan öva lite på framöver, berättar Reza Athari.

Han upplever att verksamheten får bra stöd från Evondos är belåten med tjänsten som helhet:

– Det är jättebra support, vi får svar direkt. Och det är en gedigen och logisk produkt som är lätt för alla att lära sig. Det strular ytterst sällan, så vi är jättenöjda.

Dela artikeln