Hoppa över navigering

Framtiden på ingång – eller redan här

Medarbetarberättelser, Uppdateringar | 07.09.2021
10 miljoner doser utdelade, en otrolig milstolpe! Tack vare våra kunder, tack vare vårt fantastiska team och alla som har vart en del av denna resa hittills. Det är viktigt att det finns en stark tro på vår vision – helhjärtat. Det är något vi har uppskattat och som behövts efter att ha vuxit starkare tillsammans under olika prövningar – varav vissa som verkat outhärdliga.

Jag tänker på alla hemtjänstkunder som använder Evondos service och tänker på hur många platser det finns den välbekanta rösten som säger: Det är dags att ta din medicin, tryck på knappen" – på finska eller på ett annat språk – det får mig att le. Kanske lite blygt leende – men ler det gör jag. Jag kunde inte ens föreställa mig en storlek på 10 miljoner, även om det fanns en dröm om att bli stor och vara en anmärkningsvärd aktör på marknaden. Och 10 miljoner – det är en stor siffra.

"Det här är framtiden", hade jag hört ett antal gånger tidigare när jag höll en presentation om Evondos för en chef för hemtjänsten i en kommun. Det var 2014, och vi är precis på väg att lansera Evondos-tjänsten. Då hade vi redan format framtiden i 7 år – om vi börjar räkna från den dag jag påbörjade produktutvecklingsstudier vid Åbo universitet, där idén om Evondos kom upp. På den tiden var det inte meningen att producera mer än en framgångsrik examen, men det visade sig vara en helt annan historia.

När man ser tillbaka känns det som att det var igår när man hörde kommentaren "det här är framtiden". Det kändes som ett slag i ansiktet när jag hörde kommentaren. "Det här är framtiden" betydde verkligen "inte praktiskt, inte användbart inom en snar framtid". Efter långa timmar, oändliga utmaningar och miljontals euro som spenderades i produktutveckling var vi rastlösa och kunde inte vänta mer. Läkemedelssamakt är ett stort problem. . Sjuksköterskor spenderar mycket tid på att räkna och dela ut piller – och all den tiden tas ifrån deras klienter, som skulle behöva fysisk hjälp och tid att träffa sjuksköterskan. "Det här är framtiden" – det kändes så dåligt, som vi hade hört på otaliga möten redan när Evondos-tjänsten bara var ett labbarbete på universitetet.

Timing är avgörande. Det räcker inte att jag är, eller är, redo. Även världen måste vara redo och omständigheterna rätt. Vi utvecklade teknik för hemsjukvård, som inte hade setts eller använts tidigare. Och denna teknik måste vara pålitlig och säker att använda. Förtroende måste förtjänas – alltid. Detta kräver piloter, försök, diskussionsmöten – you name it. 10 miljoner påsar berättar, all ansträngning var inte förgäves. Jag anser att vi har förtjänat förtroendet och vår plats på marknaden. Och vi kommer att hålla oss till det och fortsätta.

Jag vill uttrycka min tacksamhet till alla på Evondos. Och ännu mer vill jag säga tack till alla er som gör ett otroligt jobb i hemsjukvården och i hemtjänsten, och alla patienter samt våra partners. Detta är en bra start – nu siktar vi på nästa mål – 100 miljoner.

Mika Apell, grundare av Evondos.

Dela artikeln