Hur digitaliserar vi äldreomsorgen?
Häromdagen kom regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) överens om att stödja digitalisering i äldreomsorgen med 200 miljoner, inom ramen för Vision e-hälsa 2025. Pengarna ska användas till investeringar i teknik ”som ökar förutsättningarna för att införa nya arbetssätt i verksamheterna”. De 200 kommuner i Norden som investerat i Evondos teknik och arbetssätt för att delegera läkemedelshanteringen till en robot frigör runt 300 arbetstimmar per år och robot. Tid som personalen i äldreomsorgen alltså kan lägga på omvårdnad.
Alla inom äldreomsorgen vet att morgonen och kväll är en stressig tid med mängder av läkemedelshantering. Kan vi lösa upp den knuten har vi vunnit massor när det gäller bemanningen av övrig tid på dygnet. De kommuner som redan är igång har sett att så mycket som 300 timmar per år kan frigöras när en läkemedelsrobot placeras ut hos en vårdtagare. En väldigt enkel och smart digitalisering ”som ökar förutsättningarna för att införa nya arbetssätt i verksamheterna”, som regeringen och SKR efterlyser.
Hög säkerhet
Dessutom garanterar roboten att farmakoterapin håller hög kvalitet eftersom vårdtagarna alltid får korrekt läkemedel i föreskriven dos. Vid rätt tidpunkt. Roboten påminner tills vårdtagaren har tryckt fram sin medicin och faktum är att robotarna i princip har 100 % tillförlitlighet.
Nöjda vårdtagare
Men vad säger vårdtagaren? Faktum är att de vårdtagare som får en robot uppskattar den frihet de får via roboten. De blir mer självständiga och när väl personalen i äldreomsorgen kommer på besök blir det högre kvalitet i det mötet än att endast portionera ut medicin.
Hur gör vi?
För att en läkemedelsrobot ska bli en del av de dagliga rutinerna krävs det planering och ett kontrollerat förändringsarbete. Vi på Evondos har erfarenhet av cirka 200 införandeprojekt i olika kommuner i Sverige och blir din helhetspartner genom hela processen i införandet. Till vårt stöd har vi också en egen svensk telefonsupport som är igång dagligen mellan klockan 8.00-20.00.
Börja här:
Är du också intresserad av hur du kan använda de medel som finns avsatta av regeringen för digitaliseringen av äldreomsorgen är vi inte längre bort än ett mail eller telefonsamtal. Hör av dig så berättar vi mer och ger dig referenser till andra kommuner. Ring oss på 018-50 04 25 eller skicka e-post till info@evondos.se, så återkommer vi!