Gå till innehåll
Hem

Evondos vinner banbrytande upphandling i VGR

Evondos vinner banbrytande upphandling i VGR

Evondos har vunnit upphandlingen om avancerade läkemedelsautomater för Hjälpmedelscentralen i Västra Götalandsregionen. Det innebär att patienter i 46 kommuner får möjlighet till ett mer självständigt och tryggt liv.

– Vi är glada för engagemanget och även insikten att våga satsa på läkemedelsautomater. Genom Hjälpmedelscentralens samarbete med kommunerna kommer förhoppningsvis välfärdstekniken att förbättra vardagen för många fler,
säger
Klaes Göransson, VD på Evondos.

Evondos läkemedelsautomater placeras i en patients hem och säger till när det är dags att ta sin medicin. När patienten trycker på en knapp kommer medicinen ut i en färdigskuren dospåse – och om medicinen inte tas larmas vårdorganisationen så att de kan rycka ut och hjälpa till. Evondos tjänst är väl beprövad och är redan införd i fler än 100 svenska kommuner, varav många har breddinfört eller beslutat om breddinförande. Även Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, rekommenderar användandet av läkemedelsautomater då det är en av de lägst hängande frukterna på välfärdsteknikträdet.

Enligt upphandlingen ska läkemedelsautomater förskrivas av kommunal eller regional primärvård och att försörjning samt hantering ska ske via Västra Götalandsregionens hjälpmedelscentral. Totalt är det patienter i 48 kommuner som ska kunna nyttja tjänsten.
Upphandlingen i VGR gäller ett ramavtal där den uppskattade volymen är angiven till 3700 avancerande läkemedelsautomater.

– Läkemedelsautomaterna kan förskrivas till patienter med minnesproblem och/eller kognitiva besvär när medicindosett med tidspåminnare inte bedöms som en tillräcklig åtgärd. Målsättningen är att patienterna ska bli självständiga kring sin läkemedelshantering, även om regelbundna kontroller kan behövas, säger Klaes Göransson.

Han påpekar att nästan alla som får en läkemedelsrobot är nöjda och att de garanteras få sin medicin i rätt dos och i rätt tid, vilket skapar trygghet både för patienten och dess anhöriga. Evondos läkemedelsrobotar har en följsamhet på 99 procent.

– Det här samarbetet med kommunerna och Hjälpmedelscentralen känns väldigt spännande. Förhoppningsvis kommer välfärdstekniken att förbättra självständigheten och tryggheten för många fler eftersom läkemedelsautomaten blir tillgänglig redan innan inskrivning i hemsjukvården, men framför allt kan man följa patienten efter inskrivning i kommunal hemsjukvård, säger Klaes Göransson

För frågor om den vunna upphandlingen kontakta:
Klaes Göransson, VD
Email: klaes.goransson@evondos.com
Tel: 073-8676817

DSC_6144-Edit

Om Evondos
Evondos erbjuder tjänster för patientsäker läkemedelshantering i hemsjukvården. Med hjälp av en läkemedelsrobot i hemmet möjliggörs ett självständigare liv för patienten samtidigt som denne får hjälp att ta medicinen i rätt tid och i rätt dos. Evondos Grupp grundades i Finland och har dotterbolag i Sverige, Norge, Danmark och nyligen också i Nederländerna.

Dela text