Gå till innehåll
Hem

Först i Norge med att använda Evondos Anna

Först i Norge med att använda Evondos Anna

Läkemedelsautomaten Anna gör det möjligt för vårdpersonal att dela ut läkemedel utan att träffa vårdtagaren fysiskt. Sokndals kommun är den första kommunen i Norge som använder roboten och har stor tilltro till den nya lösningen.

– Sokndal tycker att det är spännande att få vara med och införa digital tillsyn med hjälp av Evondos Anna. Vi ser en stor potential i den här lösningen, och känner att den är intuitiv för användaren, säger Anita Stene, rådgivare i Sokndals kommun.

 

Under våren 2023 reste vår försäljningschef Cato och kundrådgivare Jannicke till kommunen för att hålla en administratörskurs, där de introducerade Evondos Anna. Efter kursen valde Sokndals kommun att använda roboten, vilket innebär att de är den första kommunen i Norge som har Anna.

 

Bild1

 

Unik funktion

Läkemedelsautomaten Anna har en unik VideoMed-funktion, vilket innebär videoassisterad dispensering av läkemedel. På så vis kan vårdpersonalen dela ut flerdospåsen under ett videosamtal och samtidigt bekräfta att vårdtagaren tar läkemedlet på rätt sätt. Under samtalet kan de också få en bättre förståelse för vårdtagarens välbefinnande och dessutom ge råd vid behov. Evondos distansvårdssystem fungerar som ett administrationssystem för Evondostjänsten och ger en översikt över medicineringsstatusen.

– Att kunna se att vårdtagaren tar medicinen, genom kameran på läkemedelsroboten, kommer vara av stort värde för vissa vårdtagare. Det ger möjligheter att förbättra utdelningen av läkemedel så användarna får dem i rätt tid. Det här är något som har varit utmanande när vi måste lägga tid på att köra mellan vårdtagare i pressade tider, säger Stene.

Läkemedelsautomaten Annas videofunktion kan användas på olika sätt. Antingen i assisterat läge eller i oberoende läge. I oberoende läge tar användaren ut läkemedel på samma sätt som med roboten E300. Dessutom kan videofunktionen användas oavsett medicineringstid för att utföra digital övervakning för patientens säkerhet.

Bild2

Komplement till fysiska kontroller

Stene berättar att de vill testa läkemedelsautomaten inom flera användningsområden, som att ersätta och komplettera de fysiska besöken med digitala besök.

– För vissa användare kanske digital tillsyn kan ersätta en del av de fysiska besöken, och ändå ha lika bra effekt och lika bra upplevelse för användaren. Med digital övervakning kan vi övervaka vårdtagarna bättre, utifrån den enskilda personens behov – utan att lägga tid och resurser på transport, säger Stene.

När automaten är i assisterat läge hanterar vårdpersonalen utdelningen av medicinen. Detta görs genom att etablera videokontakt med vårdtagaren, sedan släpper vårdpersonalen medicinen från läkemedelsroboten under samtal och ögonkontakt med patienten. Vårdtagare som har läkemedelsautomaten Anna i assisterat läge kan endast expediera sin medicin under ett videosamtal med vårdpersonalen, aldrig annars.

Bild3

 

Dela text