Gå till innehåll
Hem

Läkemedelsgivare förbättrar patienters livskvalité

Läkemedelsgivare förbättrar patienters livskvalité

Skellefteå kommun har länge använt välfärdsteknik för att på olika sätt förbättra vård och omsorg. Med hjälp av robotar, så kallade läkemedelsgivare, frigörs resurser och förbättrar levnadsvillkoren för individerna.

En läkemedelsgivare är i praktiken en fysisk maskin som innehåller individens dospåsar. När det är dags för individen att ta sin medicin, påminner läkemedelsgivaren genom ljud och tal och individen kan då ta ut sin medicin genom ett knapptryck. Om individen missar att ta ut sin dos går ett larm till hemtjänsten som vidtar åtgärder.

– Som organisation blir vi friare av att jobba på det här sättet. Vissa som har använt läkemedelsgivaren har fått en ökad självständighet i över ett år, säger Lisbeth Johansson.

Nästan hundraprocentig utdelning
De individer som har en läkemedelsgivare tar sin medicin med nästan hundraprocentig exakthet. Hela 99,5 % av alla doser tas ut i rätt tid. Det är svårt att uppnå samma exakthet oavsett om individen har stöd av personal eller tar sin medicin själv utan läkemedelsgivare, på grund av den mänskliga faktorn.

Läs mer om hur läkemedelsroboten fungerar
– Utöver att det är säkert att använda en läkemedelsgivare så är det effektivt eftersom det frigör resurser inom vård och omsorg. Det blir enklare att planera. Det finns områden i vår kommun som har långa avstånd och personalen kanske behöver köra bil i 45 minuter för att ge medicin. Nu kan vi omfördela resurserna som i stället kan bidra med värdefull tid till de som behöver omsorg, säger Lisbeth Johansson.

Ökad livskvalité för individen
I dagsläget finns ungefär 100 läkemedelsgivare i Skellefteå kommun. Utöver att de ger en säkrare och mer tidseffektiv vård och omsorg, finns det ytterligare en fördel, som kanske är den viktigaste: livskvalitén för individerna som använder läkemedelsgivare.

– En undersökning vi gjort bekräftar det vi velat uppnå utifrån individens perspektiv. Den visar att slutanvändarna är nöjda med att de får känna sig mer självständiga och obundna. De tycker det är skönt att ha något annat som påminner dem om just medicinerna än personal, säger Peter Näsström, verksamhetschef på Skellefteås hemtjänst och avslutar:

– Det viktigaste för oss är att individernas välmående ökar genom att använda läkemedelsgivare.

Dela text