Gå till innehåll

Evondos historia

Från idé till Evondos tjänst

"Vår historia börjar i min barndom då jag tillbringade mycket tid hemma hos min mormor i norra Karelen och då för första gången stötte på de svårigheter som läkemedelshantering i hemmet kan innebära. Trots att jag inte förstod så mycket av vad som pågick på den tiden så gjorde upplevelsen ett stort intryck och påverkade i hög grad mina beslut senare i livet", förklarar Mika Apell som grundade Evondos och formulerade affärsidén.

"Jag kommer ihåg när sköterskan kom för att fylla på mormors röda läkemedelsdosett. Mormor var en språksam karelska som alltid ville prata och bjöd på kaffe och bullar, samtidigt som sköterskan försökte koncentrera sig på att fylla på dosetten korrekt. Sköterskan fortsatte dock att koncentrera sig på att lägga medicinerna i rätt fack och gav bara korta svar, ofta bara i form av nickningar. En gång hittade jag några piller på golvet, men som tur var såg min mamma det i tid och kunde hindra mig från att svälja dem."

"Mormor förtjänade mer uppmärksamhet och mänsklig kontakt, men i stället behövde hennes sköterskor koncentrera sig på att ordna med hennes mediciner så att det inte begicks några misstag. Trots det inträffade det ibland incidenter som berodde på den mänskliga faktorn", fortsätter Mika.

"När jag utbildade mig vid Åbo universitet 2007 gjorde jag ett projektarbete tillsammans med några andra studenter. Våra gemensamma erfarenheter av problemet med läkemedelshantering ledde fram till idén att vi skulle hjälpa äldre medborgare och deras vårdgivare genom att utveckla en första version av en läkemedelsrobot. Den stod klar 2009."

Det tog år av mödosamt och envetet arbete att utveckla läkemedelsroboten från tidig prototyp till ett fungerande tjänstekoncept.

Den första praktiska prototypen tog form 2012 och företaget lämnade då in sin första patentansökan. Tack vare den positiva respons vi fick från kunderna vid denna tid bestämde vi oss för att gå vidare med FoU och ta in mer expertis för att finansiera verksamheten och på så sätt kunna starta en produktion.

Kliniska tester påbörjades 2013 och förutsättningarna för lansering och marknadsföring uppfylldes när företaget fick sin CE-märkning i mars 2014, de första robotarna levererades då till kunderna.

"Det har varit fantastiskt att ha fått vara en del av denna process när Evondos utvecklats från idé till fungerande tjänstekoncept. Vi har möjlighet att göra något riktigt värdefullt och främja välbefinnandet i samhället med hjälp av en tjänst som befriar vårdpersonal från det mekaniska arbetet med att fördela läkemedel i dosetter, så att de kan fokusera på sådant som kräver mänsklig kontakt. Vårdgivarna kan nu koncentrera sig på människorna och vårdkvaliteten", säger Mika entusiastiskt.

Evondos är baserat i Finland, med dotterbolag i Norge, Sverige och Danmark. Företaget har sin R&D och tillverkning av läkemedelsrobotar i Salo, Finland.


I videon besöker Mika sin mormors hem där han spenderade mycket tid i sin bardom. Se hur idén till Evondos tjänst föddes: