
En ny undersökning från Novus, genomförd på uppdrag av Evondos, visar att Stockholms kommuner har höga ambitioner kring välfärdsteknik – men endast fyra inkluderar läkemedelsautomater i sina långsiktiga planer. Resultaten presenterades under ett frukostseminarium där politiker, pensionärsorganisationer och branschrepresentanter efterlyste förändrade ersättningsmodeller och starkare samverkan mellan kommuner och regionen.
Stockholm, 25 april 2025 – Trots ett tydligt tryck från både politiker och vårdpersonal att digitalisera äldreomsorgen, är införandet av vissa välfärdstekniska lösningar fortfarande begränsat i praktiken. Det framgår i en ny rapport från Novus, som bygger på intervjuer med 20 politiker från äldre- och hälsovårdsnämnder i Stockholmsregionen.
Undersökningen visar att:
- 100 % av de tillfrågade kommunerna uppger att de arbetar med att inkludera ny välfärdsteknik i sina långsiktiga planer.
- Men endast 4 av 20 har läkemedelsautomater som en del av dessa planer.
- 13 av 20 kommuner tror att läkemedelsautomater skulle förbättra arbetsmiljön för personalen.
- 11 av 20 tror att vårdkvaliteten i hemmet skulle förbättras.
- 9 av 20 säger att de skulle främja användningen av läkemedelsautomater om hemsjukvården låg på kommunnivå.
En av de mest framträdande insikterna är att bristen på utbildad personal är den absolut största utmaningen i äldreomsorgen. Många ser i detta ett starkt argument för teknikens möjligheter att avlasta vårdpersonalen och öka kvaliteten.
– Det finns en diskrepans mellan kommunernas ambitioner och de konkreta stegen som tas. Det är inte ovilja, utan snarare strukturella hinder som föråldrade ersättningssystem och otydliga ansvarsområden, sa Peter Fridh från Novus under seminariet.
Enighet om behovet – men frustration över hinder
På scen fanns representanter från samtliga större partier samt pensionärsorganisationerna PRO och SPF Seniorerna och Vårdföretagarna. Samtliga paneldeltagare uttryckte frustration över att Stockholm ligger efter övriga landet, både i användning och implementeringstakt.
– Det här är en patientsäkerhetsfråga. 60 procent av patienter följer inte sin läkemedelsordination. Med läkemedelsautomater får vi en följsamhet på över 99 procent, vilket avlastar vården och stärker tryggheten, sa Edvin Bernhardsson (KD), andre vice ordförande i primärvårdsnämnden i Region Stockholm.
Från pensionärsorganisationernas perspektiv lyftes vikten av att tekniken måste introduceras utifrån individens behov – inte som ett generellt “verktyg för alla”.
– Vi måste sluta se seniorer som en homogen grupp. Det handlar om att förstå vad tekniken gör för den enskilde – det är så vi får acceptans och efterfrågan, sa Peter Sikström från SPF Seniorerna.
Strukturella hinder: Ersättningssystem som bromsar utveckling
Flera paneldeltagare pekade på att Region Stockholms nuvarande ersättningssystem skapar praktiska hinder för kommuner och vårdorganisationer som vill använda exempelvis läkemedelsrobotar. I vissa fall straffas effektivisering ekonomiskt.
– I en pilot i Södertälje blev det så – läkemedelsautomaterna fungerade, men man kunde inte rapportera in på rätt sätt för ersättning. I vår pilot med läkemedelsautomater såg vi stora fördelar, men ersättningssystemen var konstruerade så att det blev en förlustaffär att effektivisera. Det måste vi ändra på, sade Daniel Forslund, utvecklingsansvarig digitalisering, Vårdföretagarna.
Han fortsatte:
– Vi måste våga ställa krav och samtidigt stötta kommunerna. Det är dags att modernisera ersättningssystemen så att de främjar, snarare än hämmar, innovation.
Även Region Stockholms politiska opposition efterlyste en förändring.
– Vi behöver säkerställa att ersättningssystemen är anpassade för ny teknik, annars kommer vårdcentralerna aldrig kunna implementera det – oavsett hur bra det är, sade Axel Conradi (M), oppositionsregionråd, Region Stockholm.
Teknikens potential i praktiken
Flera kommunrepresentanter underströk att potentialen med läkemedelsautomater inte utnyttjas tillräckligt. De menade att fokus ofta hamnar på enklare digitala lösningar som nyckelfria lås, medan tekniska innovationer som kan påverka patientsäkerheten direkt prioriteras lägre.
– Vi måste bli mer strategiska politiker. Det är lätt att fokusera på det som är enkelt – som nyckelfri hemtjänst. Men det verkliga värdet finns i tekniska lösningar som läkemedelsautomater som faktiskt kan förbättra både patientsäkerhet och arbetsmiljö, sade Bengt Harju (S), Ordförande i socialnämnden i Järfälla Kommun.
Vill du veta mer, vänligen kontakta:
Lisa Wigerblad, Evondos