
PODD: Från pilotdrömmar till 200 läkemedelsautomater
I Evondos podd möter vi spännande gäster för att diskutera hur vi på bästa sätt ska kunna leverera framtidens vård med kvalitet och personcentrerat bemötande. I det senaste avsnittet hör vi Lisa Larsson, förändringsledare vid Uppsala kommun, berätta om hur de ska införa 200 läkemedelsautomater på drygt ett år.
Att kunna automatisera läkemedelshanteringen på ett sätt som gynnar både vård- och omsorgspersonal samt vårdtagare är något som länge varit en önskan i Uppsala kommun. Därför blev det också utgångspunkten när Evondos bjöd in Lisa Larsson, förändringsledare vid Uppsala kommun, till ett samtal för att diskutera Uppsalas införande av Evondos läkemedelsautomater i podden Tillsammans med.
— Önskemålet att införa någon typ av välfärdsteknik för läkemedel har funnits i många år i kommunen, berättar Lisa Larsson och förklarar att Uppsala påbörjade ett mindre pilotprojekt med läkemedelsautomater redan 2019.
Då gick projektet trögt men när hemtjänst- och hemsjukvårdscheferna kom med en gemensam begäran kunde Lisa Larssons nystartade enhet ”Digital verksamhetsutveckling” ta täten. De kartlade behov, gjorde omvärldsbevakning, använde SKR:s nyttokalkyler och lät personalen workshoppa fram vilka krav som behövde uppfyllas.
— Vi fick ett beslut om att vi skulle bredinföra automaterna direkt. Inga piloter eller tester, säger Lisa Larsson.
Sagt och gjort, under 2025 har 18 av 20 hemtjänstområden i Uppsala kommun fått en målbild om att installera minst tio läkemedelsautomater vardera ute hos vårdtagare. De två återstående områdena kommer att starta, med samma mål, under 2026. Det betyder att Uppsala kommun ska installera minst 200 läkemedelsautomater, på drygt ett år.
Med 7 500 anställda liknar varje enskilt hemtjänstområde i Uppsala snarast en mindre kommun, men Lisa understryker vikten av att snabbt komma upp i ett högre antal automater i drift vid införandet av automatiserad läkemedelshantering, oavsett hur underlaget ser ut. Dels för att effekterna ska synas tydligt från första början, men också för att kompetensen bland vård- och omsorgspersonalen ska hållas levande.
— Nu har vi ungefär 80 automater ute, säger Lisa Larsson, fyra månader efter att ha fått målet om 200 automater.
Självständiga vårdtagare och lugnare personal
En av de vinster som såväl medarbetare som vårdtagare värdesätter högt sedan införandet av läkemedelsautomaterna är den ökande självständigheten i vårdtagarens vardag.
— Kan man klara någonting själv, med hjälp av hjälpmedel, ska man också få göra det, säger Lisa Larsson i Evondos podd och berättar vidare att automatiserad läkemedelshantering betyder dos på sekunden, utan att behöva anpassa sig efter hemtjänstens arbetsschema. För anhöriga betyder det trygghet i vetskapen om att deras nära och kära får den medicin de ska ha vid rätt tidpunkt och för personalen innebär det färre avvikelser och en lugnare morgonlogistik.
Redan idag ser Uppsala kommun en förbättrad arbetsmiljö när de gör en första uppföljning i ett av hemtjänstens områden, som har 21 läkemedelsautomater i drift.
— Vi har börjat se lägre sjukfrånvaro och färre timanställda där automaterna är mest utbredda, säger Lisa som är försiktig, men hoppfull, kring sambandet.
Utmaningarna — och superanvändarna som löser dem
Än så länge menar Lisa Larsson att det förändrade arbetssättet inte mötts av något direkt motstånd. Däremot berättar hon att svårigheter uppstår när redan pressade scheman ska göra plats för utbildning som ska klaras av på ett par veckor, nyanläggningar i systemet och praktiska frågor som bilbrist i innerstan.
— Det är många ur personalgruppen som ska gå en utbildning samtidigt och automaterna är för tunga för att sätta på pakethållaren, säger Lisa och skrattar då hon berättar om utmaningarna.
Därför lyfter även Lisa Larsson vikten av att ha så kallade superanvändare, eller ”tränare” som Uppsala kommun kallar dem. Superanvändaren finns i varje hemtjänstgrupp och hjälper till under inlärningen kring automaterna för att se vem som behöver extra stöd utöver den ordinarie utbildningen.
— En av de viktigaste aspekterna är ju hemtjänstens val av tränare. De har mandat att säga vem som klarade utbildningen och vem som inte gjorde det, berättar hon.
Framgångsrecept och framåtblick
Tre beslut betonar Lisa Larsson som nycklarna till en lyckad start av implementeringen av läkemedelsautomater i Uppsala kommun. Det första var att förvaltningsledningen tog ett tydligt beslut om ”digitalt först”. Det andra att notan för projektet betalas av den centrala budgeten, vilket gjort motståndet mindre ute i de enskilda hemtjänstområdena. Och så är det arbetet med de minutiösa förberedelserna som gjort att utrullningen av automater kunde ”skjuta fart direkt”.
Sammanfattningsvis räknar Lisa Larsson med minst 200 automater i drift under våren 2026, när alla områden är med på tåget. Men det framgår även i Evondos senaste poddavsnitt att hon hoppas på att fler, då de första områdena börjar skala upp mot, inte tio, utan tjugo automater i drift. Därefter väntas även ett införande av automatiserad läkemedelshantering, med hjälp av Evondos läkemedelsautomater, inom socialpsykiatri, boendestöd och servicebostäder.
— Vi håller i, håller ut och jobbar framåt, säger Lisa Larsson i podden, övertygad om att självständighet och säkerhet är den enda vägen för en storstadskommun som vill möta framtidens omsorgsbehov.
Ett stort tack till Lisa Larsson som var med i podden Tillsammans med, vill du lyssna på detta och många andra avsnitt hittar du dem på spotify och via länken nedan.