
Säffle kommun först i Sverige att dela ut läkemedel med Evondos Anna
I en intervju med sjuksköterskan Monia Andersson berättar hon om Säffle kommuns uppstart med Evondos — och patientnyttan hon såg när hon Evondos läkemedelsautomat ”Anna”, som är försedd med videokamera.
— Med automaten får patienter verkligen sitt läkemedel när de ska ha det och man vet att det inte blir några fel. Det är så roligt att se patienterna på andra sidan skärmen när de sitter och ler stort, då blir man lite stolt, säger Monia Andersson.
Säffle var tidig med att pröva på ny välfärdsteknik. Redan 2018 installerade den värmländska bruksorten, med omkring 16 000 invånare, sina första läkemedelsautomater. Den piloten avslutades dock och det var inte förrän sjuksköterskan Monia Andersson klev in i bilden som projektet tog fart på riktigt under 2025. Nu är Säffle först i Sverige med att dela ut läkemedel via Evondos Anna,VideoMed, och har totalt tio läkemedelsautomater ute hos vårdnadstagare inom hemtjänst och tre automater inom socialpsykiatrin med videofunktionen aktiverad.
Tanken med kameran är att vård- och omsorgspersonal kan koppla upp sig till automaten för att kontrollera att vårdtagaren tar sina läkemedel enligt korrekta instruktioner.
— Med kameran blir det ett övervakat intag av läkemedel från personalens sida, men patienten känner sig inte övervakad på samma vis. Jag ser många andra vinningar med kameran också. Ofta väljer man att ringa videosamtal via automaten istället för ett vanligt telefonsamtal, för att till exempel påminna om någonting, man får då en bättre översikt av patientens tillstånd och mående, säger Monia Andersson.
Först i landet med att dela ut läkemedel via VideoMed
Det var den 1 juni 2025 som Säffle kommun blev först i Sverige med att faktiskt dela ut läkemedel via Evondos automat ”Anna”, som är försedd med kamera. Fram till midsommar hoppas Monia ha kunnat öka antalet kameror i drift, från tre till fem.
— Jag har verkligen tjatat om läkemedelsautomaterna och velat införa dem länge. Det var bara ett stort plus när jag hittade dem med kamera, säger Monia. Förhoppningen är att vi, med automaternas hjälp, med lite större volymer ska kunna dela ut läkemedel till fem vårdtagare under samma tid som vi tidigare kunnat hjälpa en person när restiden kan räknas bort, säger Monia Andersson.
Patientnytta i fokus
Vidare berättar Monia att en av de största vinsterna med automaterna är att de ger en precision i dostider och förhindrar dubbeldosering. Särskilt tydligt blir det i berättelsen om en man med Downs syndrom som tidigare skött sina tabletter själv men nu bedöms behöva stöd för att få korrekt medicinering.
— Ska man ta ifrån honom den självständigheten då? Nej, nu står han där varje dag när vi ringer, och tar sina läkemedel. Han känner sig fortfarande självständig fast det är övervakat och personalen har kontrollen, säger Monia Andersson som är nöjd över att kunna ge vårdtagare det stöd som krävs utan att göra dem beroende av tider och planering av hembesök.
Kameran används också ofta för påminnelser om till exempel tvätt- och fotvårdstider, vilket stärker vardagsrutinerna och hjälper vårdtagarna till mer fungerande och självständiga vardagsrutiner, berättar Monia.
Arbetsmiljö- och tidsvinster
Att tilldelningen av medicin via automaten, med kamera, frigör dyrbara minuter för annan viktig omvårdnad är en av de vinster som övertygat Monias medarbetare om att automatiserad läkemedelshantering är rätt väg att gå. Trots det menar Monia att det är viktigt att samtlig personal känner sig trygga med automaten, inte minst för att även patienterna ska göra det.
För att säkerställa fortsatt framgång med projektet samlar Monia hela arbetslaget med jämna mellanrum och ser till att de ringer supportsamtal tillsammans, vidareutbildar och utser lokala ”Evondos ambassadörer” som får extra utbildning kring automaten, och kan fungera som en hjälpande hand när övriga kollegor behöver stöd.
”Automat först” som målbild
Nu hoppas Monia att Säffle kommun snart ska ta ett beslut om att automaterna ska bli en självklar del i vårdkedjan vid nya hemvårdsinskrivningar.
— Jag vill verkligen att automaten ska vara förstahandsvalet, säger Monia Andersson som är övertygad om att automatiserad läkemedelshantering är något som skulle kunna passa de flesta.
Sammanfattningsvis ser Monia Andersson dubbla vinster i det nya arbetssättet. Dels en minskad stress för vård- och omsorgspersonal som nu enkelt kan sköta medicinering på distans. Men också en ökad självständighet när vårdtagare kan få sin dospåse och de som behöver får träffa personalen (digitalt) — utan att behöva anpassa hela sin dag efter hembesök.
Kerstin Ekblom, Projektledare på Evondos och närmast ansvarig för Säffle kommun säger:
Det är otroligt roligt att Säffle och Värmland ligger i framkant när det kommer till videoassisterad läkemedelstilldelning!
Säffle, med Monia Andersson och Ulrika Emilsson i spetsen, ser hur man ska lägga pusslet för att optimera patientsäkerhet och självständighet med hjälp av läkemedelsautomaterna och då samtidigt även få effekter i ett ansträngt schema för hemtjänsten. Och som Monia beskriver så har de redan börjat använda videon till fler patientmöten än just läkemedelstilldelning.
Om jag känner Säffle rätt så är detta bara början på en digitaliseringsresa där användningen av läkemedelsautomaterna kommer att ge avtryck långt utanför Värmlands gränser.